O familie de musulmani a trebuit sã ajungã la ministru pentru a-ºi putea înmormânta copilul

Date: 27/12/2008 posted by: MC in: Stiri

Se întâmplã în România de azi… în ziua de Crãciun, când oamenii prin definiþie ar trebui sã fie mai buni. Din pãcate nu este aºa. Iatã ce spune Evenimentul Zilei despre tragedia unei familii de musulmani din judeþul Constanþa ºi despre indolenþa funcþionarilor acestei þãri: O familie musulmanã nu ºi-a putut înmormânta copilul în litera propriei religii din cauza birocraþiei ºi a indolenþei unui funcþionar de la morgã.

Birocraþia ºi indolenþa unui Dorel de la morga Spitalului Fundeni, din Capitalã, au împiedicat, ieri, o familie musulmanã sã-ºi înmormânteze fiica potrivit propriei religii. Tânãra Elfidan Borali, de 25 de ani, a murit, în dimineaþa zilei de Crãciun, din cauza unor complicaþii cardiace, survenite la scurt timp dupã ce a nãscut o fetiþã. La finalul câtorva ore petrecute în frig, fie în curtea spitalului, fie pe drumuri, de la o instituþie la alta, rudele tinerei i-au recuperat trupul neînsufleþit abia la intervenþia secretarului de stat în Ministerul Sãnãtãþii, Raed Arafat, ºi el de religie musulmanã, ºi a ministrului Ion Bazac.

Potrivit propriilor declaraþii, rudele tinerei – originare din localitatea constãnþeanã Valul lui Traian – au încercat încã de la primele ore ale zilei sã ia acasã trupul fetei. Motivul: religia musulmanã cere ca înmormântarea sã aibã loc pânã la apusul soarelui sau, în cel mai rãu caz, pânã a doua zi.

La Spitalul Fundeni însã dorinþa oamenilor de a-ºi respecta tradiþia s-a lovit de primul „zid” ridicat de birocraþie ºi nepãsare: niciunul dintre cei care ar fi trebuit sã semneze fiºa constatoare a decesului nu se afla la serviciu. Disperatã, familia a apelat la membri marcanþi ai comunitãþii musulmane, a vorbit cu mai mulþi doctori din spital, a ajuns la secretarul de stat Raed Arafat ºi la ministrul Ion Bazac, dar s-a lovit de ignoranþa unui anume Dorel, simplu angajat la morgã. Acesta a refuzat sã se deplaseze la spital pentru a-i ajuta pe motiv cã sãrbãtoreºte a doua zi de Crãciun.

„Fata trebuia înmormântatã ºi ea e încã în morgã. Ar fi trebuit s-o ducem acasã, la Valul lui Traian, s-o spãlãm, s-o bocim ºi s-o îngropãm joi pânã la asfinþitul soarelui sau mãcar pânã vineri la prânz. Aºa spune religia noastrã. E un mare pãcat când nu se respectã acest ritual”, a spus tatãl îndoliat, Culpedin Lutfi. Toatã mânia sa se îndrepta cãtre Dorel pe care îl ºi contactase telefonic. „Am fost jigniþi în cel mai josnic mod de acest domn Dorel, care ne-a spus prin telefon: «Îmi bag picioarele în religia voastrã!». Ne-a spus cã e Crãciun ºi cã el nu vine la spital pentru moarta noastrã”, a explicat Mustafa Esan, vãr al fetei moarte.

Contactat de EVZ, angajatul Dorel a negat acuzaþiile. „Nu am vorbit aºa. Eu le-am spus cã se poate rezolva sâmbãtã sau duminicã. ªtiþi, când e sãrbãtoarea lor, Ramadanul, nici pãsãrile nu zboarã. Deci sã respecte ºi ei religia noastrã”, a spus acesta, precizând cã oricum nu are drept de semnãturã ºi nu ar fi putut elibera fiºa constatatoare.

“Nu existã scuze pentru aceastã situaþie. Trebuiau respectate religia ºi tradiþia acestei familii. (…) A fost nevoie de intervenþia ministrului ca sã rezolvãm situaþia!”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sãnãtãþii.

Comments

3 thoughts on “O familie de musulmani a trebuit sã ajungã la ministru pentru a-ºi putea înmormânta copilul

 • Sa-i spunem anonim says:

  Lucrez cu Oameni de etnie musulmana, si prin natura serviciului trebuie sa intervenim 24 de ore din 24. “Draga Dorele” Oamenii astia au raspuns prezent indiferent ca aveau sau nu sarbatoare. Era nevoie de ei. Oamenii astia nu ne-au jignit niciodata cand noi am avut nevoie de ei, si chiar ne-au transmis urari de bine de sarbatorile noastre (reciproca este valabila). Nu era nevoie de tine ca sa strici totul. Dupa mine, tu n-ai mai avea serviciu acum!!!

 • letitia says:

  @Sa-i spunem anonim – imi pare nespus de rau de ceea ce s-a intamplat .Am ajuns la concluzia ca suntem inconjurati de animale salbatice nu de oameni.Exista prea mult rasism si nu e bine.Pentr mine DORELE vei avea viata grea si urata…roata se intoarce nu uita…sa-ti fie rusine ca nu ai fost un bun crestin sa acorzi ajutor in ziua de CRACIUN cand lumea trebuie sa fie mult mai buna si intelegatoare.
  Pentru aceasta familie pot sa zic doar CONDOLEANTE si im pare nespus de rau de ceea ce s-a intamplat.

 • gaby says:

  Urat ce a facut acel om de la morga si mi se pare groaznic sa nu-ti poti lua copilul mort…dar ce facem cu aceasta practica islamica care spune sa ingropi mortul in aceasi zi in care a murit.Imaginati-va cati oameni au murit de vii,fiind in moarte clinica

Leave a Reply

%d bloggers like this: