Cazul Niculiþel

Date: 31/10/2008 posted by: MC in: Memoria Vie

La 27-28 iunie, 2001, în locuri apropiate mormintelor primilor martiri cunoascuþi din România, la Niculiþel, a avut loc o manifestare crasã de intoleranþã religioasã. Materialul anexat conþine articole selectate din presa timpului, precum ºi mãrturia lui Nicolae Omuþ, cel care aproape cã a fost linºat din instigarea preoþilor ortodocºi.

Text Complet :  Romania Libera-7 iunie 2002

Sub obladuirea Inalt PSD-ista a arhiepiscopului Teodosie Tomitanul cinci preoti l-au sechestrat pe primarul din Niculitel si l-au silit sa demisioneze

Ziaristii prezenti au fost incuiati si batuti in biserica – In atentia participantilor la Conferinta Internationala “Bisericile si valorile euro-atlantice”

Conform unui proiect de anvergura, initiat de Asociatia “George C. Marshall – Romania”, Patriarhia Romana si Centrul European pentru Studii de Securitate “George C. Marshall”, la Palatul Patriarhiei din Bucuresti s-a desfasurat Conferinta Internationala “Bisericile si valorile euro-atlantice”, cu o participare extraordinara: presedintele Ion Iliescu, patriarhul Teoctist, premierul Adrian Nastase, ministri, secretari de stat, mitropoliti, episcopi, un rabin, teologi, apartinand unor culte diverse din Romania – Catolic (inclusiv Greco-Catolic), Reformat, Baptist, Mozaic, Armean, Evanghelic etc., pe langa prestigiosii reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane si numerosi invitati din strainatate. Intentia acestei Conferinte Internationale iesite din comun a avut conotatii multiple. Intre altele, actuala guvernare a dorit sa arate lumii civilizate ca eforturile Romaniei de integrare euro-atlantica sunt sustinute inclusiv de Biserica (intelegand toate cultele legale), cea mai credibila institutie din tara noastra, in sondajele de opinie!

La acest nivel, reprezentantii cultelor invitate au practicat un discurs diplomatic (desi ar fi fost un prilej tocmai potrivit sa-si spuna si durerile!), sugerand factorilor externi imaginea tonica a unui cor ce intoneaza in armonie deplina un fel de noua “Cantare a integrarii auro-atlantice”. (In paranteza fie spus, Bisericile crestine n-au absolut nimic de-a face cu NATO sau UE, atata timp cat Cristos, intemeietorul crestinismului, a spus cat se poate de clar: “Imparatia mea nu este din lumea aceasta!” Obiectul de activitate al cultelor nu e integrarea in imparatia euro-atlantica, ci mantuirea sufletelor in “Imparatia lui Dumnezeu”, daca mai consideram Biblia cartea fundamentala a crestinismului.)

Trecand peste toate lucrurile discutabile, va propunem sa urmariti in pagina de fata cum intelege arhiepiscopul Teodosie Tomitanul, apropiat al patriarhului Teoctist, sa integreze Arhiepiscopia Dobrogei, aflata sub directa sa obladuire, in structurile si valorile euro-atlantice, pornind de la prezentarea unui caz concret: violentele deosebit de grave de la Niculitel, din noiembrie anul trecut, cu urmari in desfasurare inca, starnite de intentia reprezentantilor unor culte cu mare pondere in America, inclusiv NATO, de a proiecta filmul documentar “Isus”, la Caminul cultural din localitate. Pentru intelegerea exacta a lucrurilor se impun cateva precizari necesare:

Filmul “Isus”, a carei intentie de proiectare a provocat sechestrarea de catre slujitorii lui Teodosie a primarului din Niculitel si obligarea lui sa demisioneze – fapt fara precedent in Romania ultimilor ani ai tranzitiei, ce aminteste izbitor de violente similare din perioada interbelica – a fost tradus in peste 130 de limbi si difuzat in toata lumea, inclusiv pe principalele posturi romanesti de televiziune, fiind o pelicula documentara, realizata pe baza informatiilor apostolice din Noul Testament. El a fost vazut, cu siguranta, atat de arhiepiscopul Teodosie, cat si de satenii din Niculitel, astfel incat interzicerea proiectarii lui la Caminul cultural din localitate pare de-a dreptul absurda!

In perioada cand se intamplau violentele urate si cu totul regretabile de la Niculitel, prezentate in aceasta pagina, opt misionari americani au fost sechestrati de talibanii din Afganistan, in timpul razboiului de anul trecut, pentru intentia de a proiecta exact acelasi film – “Isus”, cazul fiind urmarit de mass-media din intreaga lume. Sa ne situeze arhiepiscopul Teodosie Tomitanul, din punct de vedere al intolerantei religioase, pe acelasi plan cu fundamentalistii Afganistanului?

Cultele neoprotestante minoritare, legal admise in Romania, sunt majoritare si foarte active in America, 11 din cei 13 generali americani (sa zicem) de care depinde integrarea Romaniei in NATO, apartinand acestor culte (ca practicanti), ai caror reprezentanti au fost agresati in mod inadmisibil la Niculitel, de catre “talibanii” arhiepiscopului Teodosie si acuzati ca sunt “satanisti”. Reprezentanti ai acestor culte “sectante si satanice” sunt invitati insa tocmai la actuala Conferinta Internationala de la Palatul Patriarhal, cu tema “Bisericile si valorile euro-atlantice”, desfasurata in prezenta presedintelui Romaniei.

In sfarsit, cei patru martiri crestini din secolul al IV-lea, descoperiti la Niculitel, au cazut victime unor acte de ura, intoleranta si violente fizice, similare celor comise de fundamentalistii arhiepiscopului Teodosie asupra crestinilor care intentionau sa proiecteze filmul “Isus” la Caminul cultural din Niculitel. Invocarea acestor martiri ai locului in sprijinul unor actiuni de violenta, ura si intoleranta religioasa din zilele noastre nu are absolut nimic de-a face nici cu “valorile euro-atlantice”, nici cu fundamentele religiei crestine.

Intentia de a proiecta filmul “Isus” produce violente la Niculitel

In ziua de 22 noiembrie 2001, Alianta Evanghelica din Romania (AER), care include trei culte crestine (Baptist, Penticostal si Crestinii dupa Evanghelie), legal admise in tara noastra, s-a adresat in scris Primariei din Niculitel, solicitand acordul acesteia pentru difuzarea filmului “Isus” la Caminul cultural din localitate, in zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie. In dimineata de marti, 27 noiembrie, pastorul Adrian Dordea si alti trei crestini ai Bisericii Baptiste din Isaccea, reprezentanti ai AER, au venit cu un microbuz (marca VW, culoare portocalie, numar de inmatriculare 04 TL BCB) la Primaria comunei Niculitel pentru a afla raspunsul oficial la solicitarea facuta.

Primarul Mihai Anastase n-a vazut nimic rau in proiectarea filmului “Isus”, o pelicula vazuta pe tot mapamondul, adusa la Niculitel de reprezentanti ai unei asociatii crestine, care activeaza in Romania in deplina legalitate. Dupa ce a discutat cu directorul Caminului cultural si cu directorul scolii, primarul a aprobat difuzarea filmului “Isus” si la Niculitel, dupa ce fusese difuzat de cateva ori si pe principalele noastre posturi de televiziune, de sarbatori: “In principiu, m-am gandit la copii, pentru ca fac religie in scoala si nu exista material didactic mai bun decat filmul «Isus»”. Intalnindu-se cu primarul si cu directorul Caminului cultural din Niculitel, reprezentantii AER au aflat de avizul favorabil dat de Consiliul local pentru proiectarea filmului, au platit taxa de 400.000 lei pentru inchirierea spatiului destinat proiectiilor, au anuntat organele de ordine si au lipit afise promotionale in zona centrala a localitatii.

Dupa terminarea acestor demersuri, cei patru reprezentanti ai AER, Adrian Dordea, Stefan Robu, Radu Salgau si Denis Miscolenco, s-au retras in curtea unei persoane cunoscute din Niculitel. Pe la ora 10,30 si-a facut aparitia Cristian Onea, unul dintre preotii ortodocsi din Niculitel, insotit de dascalul Batog si un grup foarte violent. Preotul a inceput sa-i injure pe cei patru reprezentanti ai AER, aflati in curtea gospodarului din Niculitel, numindu-i sectanti si satanisti, cerandu-le sa paraseasca localitatea si amenintandu-i cu bataia si cu evacuarea fortata, desi grupul parintelui Onea a fost intampinat cu calm si cu o atitudine pasnica de crestinii baptisti. La iesirea celor patru din curtea localnicului, preotul Onea a inceput sa-i blesteme si sa-i ameninte cu violente si represalii in centrul comunei. Intr-adevar, clopotele bisericii au inceput sa bata intr-o dunga, semnal specific la care se apeleaza foarte rar, in caz de incendiu, de mari primejdii, sau cand comunitatea este amenintata de furtuni naprasnice. La indemnul preotului Onea, dascalul Batog a spart cu un cutit una dintre rotile microbuzului (spate, dreapta) provocand o pana de cauciuc.

Dupa ce au inlocuit roata, cei patru au urcat in masina si au pornit spre Politie, pentru a anunta cele intamplate, dar in momentul in care au ajuns in centrul comunei, preotul Onea era deja inconjurat de o multime violenta de aproape o suta de persoane, starnite de dangatul clopotelor. Grupul a blocat soseaua, cu intentia sa-i agreseze fizic pe “sectantii care au venit sa darame biserica” (in luna noiembrie a anului trecut, presa tocmai scria despre demolarea bisericilor greco-catolice din Transilvania de catre preoti ortodocsi, la fel de agresivi ca si cei din Niculitel!). La indemnul parintelui Onea, oamenii lui au inconjurat masina, lovind-o violent cu pumnii, intr-un cor de huiduieli si injuraturi, au incercat sa-i sparga geamurile si sa o rastoarne, dar soferul a inaintat cu precautie prin multime si a reusit sa paraseasca localitatea, fara sa raneasca pe cineva.

A doua zi, miercuri, 28 noiembrie 2001, a fost depusa o plangere la sectia de Politie a orasului Isaccea (in raza careia se afla postul de Politie din Niculitel), cu declaratiile celor implicati in incidente. Maiorul Paul Machidon, comandantul Politiei din Isaccea, a acordat un interviu unui reporter de la un post local de televiziune, “Telegraf & TV Neptun”, in care a confirmat legalitatea demersurilor intreprinse de AER referitoare la proiectarea filmului “Isus” in localitatea Niculitel, judetul Tulcea.

Arhiepiscopul Teodosie s-a infuriat ca presa a ajuns la Niculitel

In aceeasi zi de 28 noiembrie, domnul Nicolae Omut, reprezentant al AER, implicat in difuzarea filmului “Isus”, afland de cele intamplate, a venit la Isaccea si apoi s-a deplasat la Niculitel pentru a discuta cu autoritatile locale despre situatia creata. Impreuna cu el au venit din Constanta reportera Dana Marmandia si cameramanul Edi Moraru, de la postul local de televiziune “Telegraf & TV Neptun”, pentru a se documenta la fata locului despre incidentele petrecute cu o zi inainte.

La ora 13.30, la Primaria Niculitel se aflau la masa discutiilor primarul Mihai Anastase, comandantul postului de Politie din Niculitel, reporterul Dana Marmandia, cameramanul Edi Moraru, ambii de la “Telegraf TV Neptun” din Constanta, si Nicolae Omut, din partea AER. Au fost invitati sa participe, cum era si firesc, cei doi preoti ortodocsi ai localitatii Niculitel, fratii Cristian si Gabriel Onea, aflati in centrul evenimentelor. Dupa o lunga perioada de asteptare, au sosit si ei la Primarie, iar reporterii TV le-au propus un interviu despre cele intamplate in ziua precedenta. Cei doi preoti nu au acceptat sa stea de vorba cu ziaristii “fara binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Teodosie”, arhiepiscopul Tomisului si al Dobrogei, de eparhia caruia apartine parohia din Niculitel.

L-au sunat la telefon din Primarie, dar neobtinand incuviintarea arhiepiscopului Teodosie, preotii au refuzat sa stea de vorba cu ziaristii si au parasit Primaria. “IPS Teodosie a cerut sa vorbeasca la telefon cu reporterul Dana Marmandia” – relateaza Nicolae Omut -, aratandu-se foarte mirat si surprins neplacut de faptul ca Telegraf TV Neptun a ajuns pana la Niculitel.

Fundamentalistii lui Teodosie au pornit “Razboiul Sfant” la Niculitel

Cei doi reporteri si-au inceput documentarea prin comuna, inregistrand declaratii atat de la cei agresati, cat si opinii ale satenilor din Niculitel. Majoritatea interviurilor au fost luate in fata bisericii ortodoxe din comuna, pana cand, potrivit relatarilor ulterioare ale reporterei Dana Marmandia, in poarta lacasului de cult au aparut cei doi preoti ai localitatii, fratii Cristian si Gabriel Onea. Vazand ca presa se intereseaza indeaproape de incidente, inregistrand marturiile celor implicati, preotii au inceput sa vocifereze si sa instige satenii sa refuze colaborarea cu ziaristii. In jurul orei 14.30, clopotele au inceput sa fie trase in dunga, la fel ca in ziua precedenta, chemand credinciosii ortodocsi sa se solidarizeze in fata “primejdiei de moarte” care ameninta localitatea Niculitel. Primejdia fiind, desigur, proiectarea filmului “Isus” la Caminul cultural din comuna!

Oamenii au inceput sa se adune de pe strazile laturalnice. In aceasta situatie, Nicolae Omut a incercat sa intoarca masina parcata peste drum de biserica. In acea clipa, cei doi preoti Onea l-au identificat strigand: “El e pastorul! Pe el!” Ziaristii s-au indreptat si ei, instinctiv, spre masina, incercand sa surprinda evenimentele pe caseta. Iata, in continuare, relatarea domnului Omut, angajat al Aliantei Evanghelice din Romania: “Am pornit motorul, spunandu-le ca plecam. Reporterii n-au mai apucat sa urce in masina. Cu forta si cu huiduieli, imbranciti si loviti, reporterii au fost bagati in curtea bisericii. Au inceput sa ridice masina pentru a ma rasturna. Preotul Cristian, dupa ce blocasem usa, mi-a cerut sa deschid: «Daca nu, te rasturnam!» Simtind cum se balanseaza si se ridica masina cu mine, am deschis portiera si multimea infuriata s-a repezit la mine sa ma scoata din masina, strigand: «Satanistilor, ce cautati aici?» Preotul Cristian mi-a smuls cheile masinii din contact, a ridicat capota si l-am auzit strigand: «Ia-i delcoul!»”.
Vasile Boghici, alt preot ortodox, detasat disciplinar din judetul Tulcea la Basarabi, in judetul Constanta, a fost mobilizat de urgenta de arhiepiscopul Teodosie la Niculitel, dandu-i-se prilejul sa-si mai spele din pacatele vechi si sa se afirme, agresandu-i pe “satanistii” cu filmul “Isus”. Cu acelasi exces de zel si “evlavie” teodosiana, Vasile Boghici i-a smuls geanta lui Nicolae Omut, l-a scos din masina tragandu-l de par, de cravata si de gulerul paltonului. Desi era cu cravata si paltonul rupte, batjocorit si impins incolo si incoace de multimea furioasa, gata sa-l sfasie si sa-l striveasca la instigarea preotilor, desi nu mai reprezenta nici o amenintare pentru sutele de fundamentalisti isterizati, “parintele” Cristian Onea i-a mai tras un pumn puternic in ochiul drept, sa-i fie invatatura de minte, sa nu mai umble pe coclauri cu proiectarea filmului “Isus”!

Primarul, sechestrat in primarie si ziaristii, batuti in biserica

In acest timp, ziaristii au fost agresati si ei de catre preoti si multimea infierbantata. Cameramanului i s-a pus mana in gat, fiind fortat sa deschida camera de luat vederi si sa predea caseta video cu inregistrarea a tot ce s-a intamplat acolo. Poseta reporterei a fost scotocita ca nu cumva sa mai ascunda, printre farduri si nimicuri feminine, vreun casetofon secret. Apoi au fost imbranciti si agresati in biserica “Preacuvioasa Paraschiva”, unde au fost sechestrati mai bine de o ora si jumatate, fara sa li se ingaduie sa anunte Politia, ziarul “Telegraf” sau macar Arhiepiscopia Tomisului, de unde Teodosie Tomitanul coordona “Razboiul Sfant” din Niculitel. In cele din urma, au fost lasati sa “evadeze” din localitate cu masina unui satean, care i-a depus in fata Garii din Tulcea, de unde au ajuns la Inspectoratul Judetean de Politie.

Continuam relatarea victimei Nicolae Omut: “Aplicandu-mi continuu lovituri, m-au bagat inapoi, cu forta, in masina. Afara, l-am auzit pe preotul Cristian Onea vorbind, mintind de fapt multimea: «Am fost chemati la Primarie, sechestrati si obligati sa dam un interviu la televiziune. Nu am vrut. Primarul i-a adus pe ziaristi aici. Mergem sa dam jos primarul. Astazi trebuie sa cada primarul!»”. Erau in jur de vreo patru sute de sateni infierbantati de preoti. Intre ei au mai putut fi remarcati preotul Remus Dorobantu din Isaccea si preotul Costica Popa din Somova, mobilizati de Teodosie.

Cu hainele rupte, batjocorit si terfelit de sateni, Nicolae Omut a fost tarat la Primarie. Instigata de preotii Cristian Onea si Boghici, multimea a luat cu asalt Primaria, ca la 1907, a patruns in interiorul institutiei, simbolul autoritatii statului de drept in comuna, l-a sechestrat pe primarul Mihai Anastase si l-a fortat sa-si dea demisia. “Parintele” Boghici, mutat disciplinar la Basarabi, in judetul Constanta, si aparut “ca prin minune” in Niculitel, la momentul potrivit, asa cum apare peste tot unde e iz de scandal, i-a dictat demisia primarului si l-a obligat sa o semneze. Iata cum relateaza ziarul local “Obiectiv” scena – probabil unica in Romania – in care un preot il obliga pe primarul ales democratic al unei localitati sa demisioneze, incalcand flagrant separarea constitutionala a puterilor in stat: “In fata presiunii, fara drept la replica, primarul Mihai Anastase a inceput sa-si scrie demisia: «Subsemnatul, la indicatia preotului Boghici…»; «Nu! Nu! Nu! – a intervenit prompt popa. Scrie cum dictez eu!» Si i-a dictat demisia. Primarul a semnat, a stampilat si a pus-o la dispozitia popii. Acesta a fluturat-o apoi multimii, care a aplaudat zgomotos, si l-a insarcinat pe preotul Cristian sa o trimita imediat, prin fax, la Prefectura”.

Intre timp, alti doi reprezentanti ai AER, veniti de la Tulcea, au fost agresati de multime, in urma insistentelor de a fi lasati sa ajunga la Primarie, pentru a constata starea in care se afla cei sechestrati. In momentul in care unul dintre ei, Adrian Popa, a incercat sa fotografieze evenimentele, multimea a tabarat asupra celor doi, lovindu-i in cap, doborandu-i la pamant, rupandu-le hainele si lovindu-i cu picioarele. Abia dupa ce incercarile de a-i trimite pe oamenii infierbantati spre casa au esuat, a sosit de la Tulcea un pluton de jandarmi, care a facut posibila eliberarea sechestratilor din Primarie: primarul demisionar si reprezentantii agresati ai AER, care au putut, astfel, sub protectia jandarmilor, sa paraseasca localitatea Niculitel. Masina lui Nicolae Omut a ramas sechestrata in continuare in fata bisericii, fiind recuperata abia mai tarziu, dupa ce a fost depusa o plangere la Politia din Tulcea, alaturi de plangerile penale ale ziaristilor implicati in evenimente. Certificatele medico-legale, eliberate in ziua de 29 noiembrie 2001, la Constanta, sunt o dovada concludenta a tratamentului brutal la care au fost supusi sechestratii din Niculitel.

Rasculatii din Niculitel au amenintat, la un moment dat, ca vor ocupa Prefectura din Tulcea. S-a ajuns pana acolo incat au fost masate importante forte de ordine pentru apararea Prefecturii, in spatele tuturor acestor agresiuni aflandu-se, desigur, mana-forte a arhiepiscopului Teodosie. Evenimentele de la Niculitel, in derulare inca, au fost urmarite cu atentie, profesionalism si curaj de o buna parte din presa locala, din judetele Tulcea si Constanta, solidara in a condamna cu fermitate fundamentalismul “taliban” al slujitorilor lui Teodosie, care au strivit in picioare libertatea de informare si drepturile ziaristilor.

Rebeliunea religioasa din Niculitel ameninta sa ocupe Prefectura Tulcea

Pe toata perioada “rascoalei religioase” de la Niculitel, instrumentata de “talibanii” arhiepiscopului Teodosie Tomitanul, presa locala a scris cu promptitudine, cu admirabil curaj si onestitate profesionala despre evenimente, semn ca in judete ca Tulcea sau Constanta democratia se face simtita si isi intra treptat in exercitiu, inclusiv in ceea ce priveste reflectarea dreptului constitutional la pluralismul optiunilor religioase. Titlurile aparute – evident – pe prima pagina a principalelor cotidiane din cele doua judete sunt deosebit de dure si expresive, ceea ce ar trebui sa-i dea de gandit arhiepiscopului Dobrogei. Sa enumeram cateva: “Sa faci ce zice popa, nu ce… bate popa / Jihad ortodox la Niculitel” (Independentul); “Razmerinta cu iz religios la Niculitel / Preotul Boghici apara ortodoxia cu pumnul” (Obiectiv); “S-a intors lumea cu susul in jos / Fete bisericesti instigatoare la violenta fizica” (Telegraf); “La Niculitel au batut clopotele ca la razboi” (Acum); “Conflict interconfesional / Primarul comunei Niculitel este acuzat de prozelitism” (Delta) etc. Iata cateva informatii la cald, decupate din ziarele locale, cu declaratii ale oficialitatilor facute in acele zile:

Joi, 29 noiembrie, in jurul orei 13,30, un dispozitiv de politisti a fost mobilizat in fata si pe culoarele Prefecturii Tulcea, fiindca se zvonea ca turbulentii rebeliunii populare din Niculitel vor sa ocupe Prefectura. In cursul dupa-amiezei de joi, forte ale Politiei au pregatit strategia de aparare in cazul in care cele 300 de persoane din Niculitel si-ar fi facut aparitia la Prefectura Tulcea.

Dumitru Saragea, colonel, inspector sef la IJP Tulcea:
“Dispozitivul a fost retras dupa 15 minute, pentru ca s-a dovedit ca nu mai era necesar. Miercuri, politistii au incercat sa pastreze ordinea in Niculitel, pentru ca ar fi fost altercatii. In prezent, situatia este sub control si se afla acolo 7 politisti din Isaccea”.

Mihai Anastase, primarul din Niculitel: “Marti, intre orele 11 si 17, au batut clopotele ca la razboi pentru a se aduna lumea, pentru a-mi da demisia. Miercuri am fost chemat la domnul prefect, impreuna cu preotii, cu directorul Caminului cultural, cu seful de post din Niculitel si cu seful Politiei tulcene. Domnului prefect i s-a spus ca incerc sa introduc o alta religie in Niculitel! Miercuri, preotul Boghici cu 150 de oameni au intrat la mine in birou si m-au obligat sa-mi dau demisia, iar eu le-am cerut sa mi-o dicteze… M-au huiduit, iar preotul Boghici mi-a cerut demisia. Pentru a scapa de presiuni, am fost nevoit sa ma conformez si, personal, i-am inmanat cererea de demisie”.

Dana Marmandia, jurnalista la “TV Neptun”:
“Eu si cameramanul Edi Moraru am fost sechestrati timp de o ora si jumatate in biserica. Am fost bruscati, eu am fost trasa de par si stransa de gat. Caseta confiscata nu am capatat-o inapoi. In final, dupa rugamintile noastre, ne-au trimis cu o masina la Constanta”.

Ion Vargau, prefectul de Tulcea:
“Organele de ancheta insarcinate de mine au misiunea sa identifice cine a provocat tulburarile. Pot sa va spun ca in momentul de fata, 20 de persoane sunt cercetate pentru acte de vandalism si nu ascund ca se va lasa si cu dosare penale. In ceea ce priveste primarul, sa-si aleaga soarta”.

Incalcarea principiilor de baza ale statului de drept

In urma evenimentelor de la Niculitel, Uniunea Bisericilor Crestine Baptiste din Romania a trimis cate o scrisoare de protest reprezentantilor puterii de stat, presedintelui Ion Iliescu, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Valer Dorneanu, primului ministru Adrian Nastase, in care se apreciaza ca violentele din 27-28 noiembrie 2001 sunt un nou act de incalcare a principiilor de baza ale statului de drept: drepturile fundamentale ale omului, libertatea de expresie, anularea rezultatului unor alegeri democratice, prin impunerea demisiei primarului, imixtiunea Bisericii in treburile institutiilor de stat etc.: “Evenimente cum este cel de la Niculitel nu sunt deloc rare sau intamplatoare (cazul Ruginoasa, Cornereva etc.), ele inscriindu-se intr-un sir de actiuni menite sa denigreze si sa descurajeze activitatea si marturisirea de credinta a crestinilor baptisti, actiuni care nu reprezinta decat continuarea unor practici agresive la care sunt supusi o parte din cetatenii Romaniei…”

Protestul se incheie cu speranta ca “Romania trebuie sa lupte impotriva intolerantei si invrajbirilor religioase, iar ca popor trebuie sa devenim mai intelepti si mai deschisi fata de valorile promovate de celalalt, un rol semnificativ in eradicarea agresivitatii avandu-l chiar actiuni de genul celei promovate la Niculitel (difuzarea filmului «Isus»), actiune cu caracter cultural, educativ si religios, menita sa-i invete pe oameni sa aprecieze valorile autentice, valorile propovaduite de Domnul nostru Isus Hristos: iubirea fata de aproape, bunatatea, smerenia si frica de Dumnezeu”.

In urma acestor demersuri si sesizari privind evenimentele de la Niculitel, o informatie recenta aparuta in publicatia religioasa “Crestinul, azi”, confirma ca Inspectoratul de Politie al judetului Tulcea a luat masuri si, conform adresei nr. 25536/20.02.2002, semnata de lt. col. Nicolae Baltag, seful inspectoratului, “aspectele penale au fost cercetate si dosarul cu propuneri a fost inaintat Parchetului de pe langa Tribunalul Tulcea, la 18.02.2002″. Urmeaza ca si Justitia sa-si spuna cuvantul.

D. Moinescu
Romania Libera-15 iunie 2002
Presiuni politice asupra anchetatorilor
Politia si Parchetul au musamalizat ancheta privind conflictul religios de la Niculitel
Scandalul provocat in 27 noiembrie 2001 in satul Niculitel de catre preotii ortodocsi din aceasta localitate impotriva reprezentantilor Aliantei Evanghelice din Romania despre care ziarul nostru a relatat pe larg a fost musamalizat de Politia si Parchetul din Tulcea. Desi sunt dovezi indubitabile ca preotii din Niculitel, cu stiinta arhiepiscopului Tomisului, au sechestrat mai multi reprezentanti ai Aliantei Evanghelice din Romania si doi ziaristi de la un post de televiziune din Constanta. Anchetatorii nu au gasit vreo persoana vinovata pentru toate aceste violente care miros de la o posta a fundamentalism religios. Nu mai vorbim de faptul ca enoriasii incitati de preoti au recurs si la violenta. Trebuie spus ca inca din 27 noiembrie anul trecut Politia a declansat o ancheta penala si in luna februarie a acestui an a inaintat un dosar la Parchetul Tulcea prin care nu se retine insa nici o fapta penala impotriva persoanelor reclamate de reprezentantii Aliantei Evanghelice din Romania si ai postului TV Neptun. Mai mult, preotii Vasile Boghici, Cristian si Gabriel Onea, care au incitat enoriasii ortodocsi din Niculitel, l-au sechestrat pe primarul comunei in primarie si l-au obligat sa-si scrie demisia, nici macar nu au fost audiati in acest dosar, desi exista plangeri impotriva acestora. Anchetatorii ne-au declarat, sub protectia anonimatului, ca in realitate nu s-a facut ancheta impotriva preotilor si a celor care au produs conflictul religios din Niculitel de frica sa nu rascoale iarasi tot satul. Detinem insa informatii ca sefii PSD din Tulcea au intervenit brutal in ancheta Politiei si au determinat scoaterea din cauza a celor trei preoti din Niculitel acuzati de producerea scandalului care a fost la un pas de a se transforma intr-un veritabil macel. Doar interventia rapida a trupelor de jandarmi din Tulcea a dezamorsat conflictul de la Niculitel. Se ajunsese in asa hal de iritare a oamenilor incat satul se impartise in tabere, iar clopotele bisericii din sat au batut ore intregi ca la razboi. Toate acestea au fost trecute insa cu vederea de anchetatori pentru a le face pe plac arhiepiscopului Tomisului Teodosie si liderilor PSD din Tulcea…

Neculai Amihulesei

MARTURIE scrisa de OMUT NICOLAE
Astazi,dupa ce prin purtarea de grija a Bunului Dumnezeu am scapat cu viata in urma maltratarii savarsite direct de cei trei preoti ortodocsi din Niculitel,Onea Cristian,Onea Gabriel si Boghici Vasile,cu o adanca amaraciune in inima imi pun intrebarea:cine a pus ,,pumnul in gura” televiziunii TV. Neptun pentru a nu transmite pe post ,in 29.XI.2001, reportajul filmat despre ,,Jihadul de la Niculitel” ,care s-a petrecut in dupa amiaza si seara zilei de 28 noiembrie.2001?Cine are interesul ca adevarul sa nu iasa la iveala si de ce?
Dand dovada de un deosebit profesionalism in ziarul Telegraf a fost prezentat foarte clar si concis evenimentul petrcut sub ochii reporterilor Dana Marmandiu si Edi Moraru. a Pentru ca la un moment dat al actiunii echipa Telegraf TV.Neptun a fost sechestrata in biserica ortodocsa ,iar eu sechestrat in masina si ulterior in primarie,voi face o prezentare detaliata evenimentelor .

In baza unei adrese scrise, de informare catre Primaria Niculitel ,din partea Aliantei Evenghelice din Romania, din 22.XI.2001 ,s-a primit avizul favorabil de difuzare a filmului Iisus in Caminul Cultural pentru zilele de 30.XI.2001 si 1.XI.2001.Acest film a fost tradus in peste 175 de limbi,iar in Constanta in anul 1998 filmul a fost difuzat in 33 de locuri pe parcursul a cinci zile.Cel mai recent filmul a fost prezentat anul acesta cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti pe postul de televiziune TV.Acasa ,impreuna cu cateva cuvinte de apreciere fata de Persoana Mantuitorului nostru Iisus Hristos aduse de Preafericitul Patriarh Teoctist, Parintele Galeriu si alti oameni de seama.Pe data de 14.sept.2001 filmul a fost reluat tot pe programul TV.Acasa .
In cursul zilei de 27.XI.2001, reperzentantii A.E.R,dupa o scurta intrevedere cu primarul comunei Niculitel,domnul inginer Anastase Mihai si directorul Caminului Cultural,s-a platit taxa de 400 mii lei pentru inchirierea caminului in vederea proiectiilor de film.Cei patru reperezentanti AER, domnii :Adrian Dordea,Stefan Robu,Radu Salgau si Denis Miscolenco,s-au apucat sa puna afise .Era in jurul orei 10:30 cand si-a facut aparitia preotul ortodocs ,Onea Cristian insotit de un grup de oameni foarte violenti.Au inceput sa-i injure si sa-i blasteme cerandu-le sa paraseasca comuna spunandu-le ca sunt sectanti si satanisti.Cand sa plece ,o roata de la masina avea cauciucul taiat .Localnicii l-au identificat pe faptas ca fiind dascalul bisericii ortodocse.Deodata,pe la ora 11:00, au inceput sa fie trase clopotele ,,intr-o dunga”,acest semnal fiind specific in cazuri de dezastru ,calamnitati,incendii sau alte pericole.(Ulterior am aflat ca pana la ora 17:00,clopotele au fost trase in mod continuu)Cand s-au deplasat spere vulcanizare ,in centrul comunei,drumul le-a fost barat de un grup de cateva zeci de persoane care i-au obligat sa opreasca, cerandu-le sa coboare.Unii au inceput sa arunce cu gheata in microbuz, sa loveasca cu pumnii in geamuri si incercand sa-i rastoarne cu microbuzul ,i-au impiedicat de-a mai cobori din masina.In huiduieli si injuraturi,incet au reusit sa se strecoare cu masina printre oameni si sa parasesca comuna..Am aflat ca toata camuna , in jur de 5 600 persoane, au fost anuntati de cei doi preoti, fratii Onea Gabriel si Cristian ,,ca sectantii au venit sa darame biserica ortodocsa.”

A doua zi,28.XI.2001, insotind echipa Telegraf TV.Neptun,in drum spre Niculitel, interviaevat fiind prefectul de Tulcea ,s-a putut afla punctul de vedere al acestuia fata de cele intamplate.Fusesera convocati la intalnire primarul din Niculitel ,cei doi preoti si comandantul politiei din Niculitel .
In intentia de a i se lua un interviu comandantului de politie al orasului Isaccea, de care apartine Politia Niculitel , am aflat de la d-nul maior Paul Machidon ca ,,reprezentantii AER au desfasurat o activitate legala in totalitate ,incadrandu-se in prevederile Legii Nr. 60 /96.Acolo l-am gasit pe domnul Dordea Adrian scriind o declaratie dupa ce a depus plangerea catre Politia orasului Isaccea.Au fost intervievati de catre reporter trei din reprezentantii AER, domnii Adrian Dordea,Stefan Robu si Radu Salgau.

La primaria Niculitel ,la oara 13:30, la masa discutiilor erau :primarul inginer Anastase Mihai, comandantul postului de politie din Niculitel, reporter Telegraf TV. Neptun Dana Marmandiu,cameramanul Edi Moraru si reprezentantul AER domnul Nicolae Omut.Au fost nvitati sa participe si cei doi preoti ortodocsi,fratii Onea Cristian si Gabriel.Dupa o lunga asteptare au sosit si reporterul le-a propus un interviu despre cele intamplate ieri.Nu au acceptat fara a avea,,binecuvantarea “I.P.S Teodosie .L-au sunat la talefon dupa care au afirmat ca ,,nu vor spune nimic”,deoarece nu au incuviintarea Inalt Prea Sfintitului si au parasit primaria .I.P.S. Teodosie a cerut sa vorbeasca cu reportera Dana Marmandiu aratandu-se foarte mirat si surprins neplacut ,,cum de a ajuns Telegraf TV Neptun pana la Niculitel .”Intervievat find primarul, a exprimat legalitatea de desfasurare proiectiilor de film de catre AER.Reporterul Telegraf TV.Neptun a avut dorinta de a afla parerile localnicilor.In fata bisericii,,Precuvioasa Paraschiva “,erau 4-5 persoane.Asistand la dialogul cu oameni care initial se fereau din fata video -camerei , dupa ce li s-a explicat ca sunt de la televiziune (li s-a
prezentat si o legitimatie), au inceput sa povesteasca cele petrecute in ziua precedenta.A aparut un tanar mai agitat imbracat intr-o geaca de culoare predominant galbena.Mai tarziu cand mi-a cerut sa-i dau microfonul din masina aveam sa aflu ca numele lui este Catalin.Era ora 14:30 cand au inceput sa bata clopotele ,,in dunga”.Eram oprit cu masina in fata bisericii ortodocse ,pe partea opusa,iar reporterii se aflau pe trotuarul din fata bisericii.Am urcat in masina .Incepusera sa apara oameni de pe toate strazile .Stiind despre cele intamplate cu o zi in urma,intentionam sa intorc masina dar datorita troienelor mari de zapada vedeam dificil acest lucru.N-am apucat sa fac manevra.Clopotele se trageau in continuu.A aparut o masina Dacia ,din care s-au dat jos preotii Onea imbracati in sutana si inca o persoana mai corpolenta,in civil ,care avea barba si purata o caciula neagra.Preotul Onea Cristian a venit direct la mine ,strigand in multime si aratand cu mana spre masina :,,el e pastorul,pe el”.Se adunasera deja vreo 40 de persoane.Reporterii s-au indreptat srpe masina,am pornit motorul spunandu-le ca plecam . N-au apucat sa urce in masina.Cu forta si in huiduieli imbrinciti si loviti,reporterii au fost bagati in curtea bisericii.Au inceput sa ridice masina pentru a ma rasturna.Preotul Cristian,dupa ce blocasem usa ,mi-a cerut ,,sa deschid,daca nu te rasturnam”.Simtind cum sa balanseaza si se ridica masina cu mine ,am deschis portiera si multimea infuriata s-a repezit la mine sa ma scoata din masina, strigand ,,satanistii,ce cautati aici?”.Preotul Cristian mi-a smuls cheile masinii din contact ,a ridicat capota si -i auzeam zicand,,i-ai delcoul”.Eram inconjurat de multimea instigata si atatata de preoti.Din acel moment pe reporterii Telegraf TV.Neptun nu i-am mai vazut.Preotul Onea Cristian avea in mana caseta video scosa din video-camera lui Edi Moraru.Toti vociferau si strgau..” te omorim…”Totul era coordonat de catre preotul Cristian Onea .Celor din jur le spunea ,,sa nu-l lasati sa se dea jos din masina…cauta-l in geanta,poate are chei de rezerva”.Cel cu barba care era de fapt preotul Boghici Vasile ,mi-a smuls cu forta borseta cu actele personale, agenda si geanta in care aveam documente si acte de serviciu.Desi le-am spus ca nu sunt eu pastorul, preotul Boghici Vasile ,in forta ,tragandu-ma de par ,de cravata si gulerul paltonului,m-au scos cu forta din masina.Gatuindu-ma cu cravata care in cele din urma s-a rupt si dupa ce mi s-au rupt nasturii de la camasa si gulerul paltonului au inceput sa ma loveasca cu pumnii in fata ,in cap si sa ma traga de par .In ochiul drept am primit un pumn de la preotul Cristian.Cateva momente n-am vazut nimic cu ochiul.S-au napustit asupra mea cu totii fiind la un pas de a fi calcat in picioare .Aplicandu-mi continuu lovituri,m-au bagat inapoi cu forta in masina ,,stai aici…sa nu te dai jos ca mori…sa nu-l lasati sa coboare ca fuge…sa nu-i faceti nimic”,le spunea preotul Cristian.Simteam cum mi se umfla fata dupa loviturile primite.Afara l-am auzit apoi pe preotul Cristian Onea vorbind -mintind de fapt multimea: ..”Am fost chemati la Primarie ,sechestrati si obligati sa dam un interviu la televiziune.nu am vrut. Primarul i-a adus aici.mergem sa dam jos primarul …Jos primarul ..astazi trebuie sa cada primarul…”Toti au inceput sa strige …”Jos primarul!..”Cateva persoane au ramas in jurul masinii pentru a ma tine sechestrat in masina .In discutiile lor ii auzeam condamnind comportamentul preotilor.La un moment dat am reusit sa trimit un apel la Politia Judetului Tulcea spunandu-le ca sunt sechestrat de o ora in masina in fata bisericii ortodocse din Niculitel,iar cei de la televiziune sunt tinuti in biserica sub sechestru .Aceasta am reusit s-o fac dupa aproximativ o ora,pe la ora 15:30.Clopotele sunau in continuu.Citind din Biblie viata Sfantului martir Stefan ,au vazut ca este Biblia ortodocsa.Ma rugam pentru ei si pe unul l-am auzit facand remarca:,,…uite-l ca plange”.Imi tot repetau prin geam…,,stai acolo ca nu-ti facem nimc”.Ma tot uitam de ce nu apara politia.Se auzeau din cand in cand explozii de vociferare si huiduieli ale multimii.Imi dadeam seama ca sunt in fata Primariei,aceasta situandu-se la cateva sute de metri de biserica.Pe la ora 15:00 a venit o persona si impreuna cu cei din jurul masinii mi-au cerut sa merg la primarie,sa incui masina si sa plec cu ei.Neavand cheile , am asigurat masina si luandu-mi borseta impreuna cu Biblia m-am deplasat escortat de cinci persoane spre primarie.Platoul din fata primariei era plin de oameni care au inceput sa huiduie si sa vocifereze la aparitia mea.Erau peste 300 de persoane.Pe culoarul format prin mltime am ajuns in fata primariei ,unde era un politist si gardieni .Nimeni nu s-a atins de mine.Urcand in biroul primarului l-am gasit acolo pe comandantul politiei Niculitel,domnul Ndedelcu,primarul Anastase Mihai si preotul Boghici Vasile care a inceput sa ma acuze ca ,,am vorbit poporului in fata bisericii ortodocse”si mi-a cerut sa merg sa le vorbesc (Eu care eram tinut ostatec in masina de mai bine de-o ora !.)Primarul isi depusese fortat demisia.Un grup violent a patruns in primarie si preotul Boghici V i-a dictat primarului sa-si scrie demisia,obligandu-l sa o semneze.In acel moment preotul Cristian era plecat, dupa spusele celor din primarie ,la Isaccea pentru a trimite pin fax demisia la prefectura Tulcea.Tot personalul primariei era in primarie tinut sechestrat.Numai atunci am putut lua legatura cu Centrul Informational Telegraf TV.Neptun,pentru a le comunica ce sa petrece.Ei inca nu aflasera nimic.Ma ingrijora soarta reporterilor care erau tinuti sechestrati in biserica interzicandu-le sa dea telefoane.

Dupa ce au fost loviti de multime si trantiti la pamant cei doi reprezentanti AER din Tulcea,domnii Adrian Popa si Costea Florin au reusit sa intre in Primarie .Au mai venit doi preoti,unul de la Somova si celalalt din Isaccea .Multimea era scapata de sub control,nu mai asculta de nimeni.Si-a facut aparitia d-nul maior Paul Machidon ,comandantul politiei din Isaccea .Se innoptase.I s-a cerut preotului Boghici sa vorbeasca oamenilor pentru a-i trimite acasa.Nu a reusit.S-a incercat de mai multe ori patrunderea in forta a multimii in primarie.L a ora 17:30 ,dupa sosirea unui pluton de jandarmi de la Tulcea,s-a facut un culoar prin multime si in huiduieli si strigate reprezentantii AER impreuna cu primarul am reusit sa parasim primaria si localitatea Niculitel,masina meea ramamanand sechestrata in fata bisericii ortodocse.La Politia judetului Tulcea am depus o plangere urmand a se lua masuri fata de preotii Onea Cristian si Boghici Vasile.Acolo i-am gasit si pe reporterii de la TV.Neptun .S-au facut filmarile,luandu-se interviu la toti cei agresati si s-a transmis in direct prin telefon pe TV Neptun la emisiunea de stiri “Reporter” evenimentul de la Niculitel.A sosit la Tulcea inca o echipa de la televiziune care dorea sa ajunga la Niculitel .Au fost sfatuiti sa nu o faca datorita pericolului la care erau expusi ,intorcandu-se cu totii in Constanta .Mie mi s-a comunicat ca politia a reusit sa-mi duca masina din fata bisericii din Niculitel unde ramasese sechestrata, la Politia din Isaccea.. Am reusit sa ajung din nou in posesia masinii la ora 22:00,in care se afla geanta cu acte lipsa si fara agenda de serviciu.

Ieri 29.XI.2001 ziarele din Constanta Telegraf si Independentul au relatat pe larg despre,,Jihadul de la Niculitel”.De asemenea si Ziua de Constanta.

Astazi , la doua zile dupa conflict ,se vad pa fata mea semnele in urma agresiunii suferite,ochii invinetiti si zgarieturile de pe mana si fata.(Certificat medico-legal nr.2481/29.11.2001-Constanta)

Asa au decurs evenimentele si spun toate acestea cu cugetul curat,stiind ca ele sunt cunoscute de Dumnezeul nostru cel viu si adevarat.

Concluzia replicii ,pe care o voi da in curand referitor la cele spuse de I.P.S. Teodosie in Independentul, cu privire la cele intamplate la Niculitel, este: ori dansul este total dezinformat,ori trebuie sa asteptam mania lui Dumnezeu ,pentru ca minciuna a luat locul adevarului in gura celor care ar trbui sa-L reprezinte pe Dumnezeu pe Pamant.

Constanta , la 30.XI.2001 Alianta Evanghelica din Romania
Omut Nicolae

Astazi prin harul Lui Dumnezeu mai traiesc.
Am fost la un pas de a ajunge martir pentru Hristos la Niculitel.
Cu dragoste, Nicolae Omut

Comments

One thought on “Cazul Niculiþel

  • const. ionel says:

    am ramas inmarmurit de cele citite si sincer imi pare foarte rau de cele intimplate voua EU personal le consider inumane[DIAVOLESTI] INCHIZITIA ISI SPUNE CUVANTUL. mie teama ca inevitabilul mai devreme sau mai tarziu se va produce. se inmultesc pe zi ce trece’ Au transformat credinta noastra [nevoi personale ] sunt orbiti de imbogatire disperati de avutie si avarism se acopera unul pe celalalt indiferent de nivelu ierarhic si varsta, niste perversi. pe langa faptul ca statul cu institutiile constitutionale ne jupoaie cu taxe si impozite ne refugiem in CREDINTA si sperante ,lovindu -ne de asa zisii dascalii pefacuti ai celu-i mai profund si placut sentiment CREZUL care ne apropie si ne tine uniti ca familie si natiune. ar m ai fi foarte multe de spus si exemple mie scarba iertati-mi indignarea am motive. ASA SA NE AJUTE BUNUL DUMNEZEU…

Leave a Reply

%d bloggers like this: